Björksav

 
 
 

BJÖRK – betulaceae

Vårt vanligaste lövträd som finns i tre olika

arter i Sverige.

Ur Glasbjörken utvinner vi vår björksav. Saven tappas

med varsamhet tidigt på våren. En liten aning pressat

äpple tillsätts för att förhöja den fräscha smaken.

Därefter tappas den på flaska om 25 cl. Sedan bär det av

vidare ut till våra kunder.

Vår dryck är REN från konserveringsmedel och konstgjorda tillsatser, men har ändå minst ett års hållbarhet då den är

oöppnad.

Förutom vatten som tas upp genom björkens rötter innehåller

saven bl.a. kalium, kalcium, magnesium, fosfor, mangan, zink, natrium, järn, frukt o druvsocker ( xylitol – björksocker ca 2-3% ),äppelsyra, aminosyror, antioxidanter, proteiner, enzymer.

GAMMAL HÄVD -

Björk har i alla tider förknippats med hälsa. I folkmun har den tillskrivits allehanda undergörande egenskaper. För inte så länge sedan ”drack” man märg i benen, som ett

vitamintillskott efter den långa vintern. I högrestånds-kretsar användes det som afrodisiakum. Linné menade att saven bl.a. var en mycket bra hostmedicin. På senare tid har det börjats uppmärksammas som ett hjälpmedel vid pollenallergi och urinvägsbesvär.